Μύρθιος,Ρέθυμνο, Κρήτη

Facebook

Twitter

Instagram

cropped IMG 20181030 123112

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Η αρχική κατανομή των τμημάτων γίνεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, αφού ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως η ηλικία (νήπια–προνήπια), το φύλο (αγόρια-κορίτσια), αναλογία αλλοδαπών-Ελλήνων μαθητών/-τριών και οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών (εφόσον μας έχουν γνωστοποιηθεί), με στόχο να υπάρξει μια ισόρροπη κατανομή των μαθητών στα τμήματα.

Η έγκαιρη προσέλευση και η καλά οργανωμένη και ελεγχόμενη αποχώρηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του διδακτικού έργου και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου γενικότερα και διασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών και του προσωπικού του σχολείου.

Για λόγους ασφαλείας των μαθητών/μαθητριών αλλά και για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος η είσοδος του σχολείου/οι είσοδοι του σχολείου κλείνουν στις 8:30 ώστε να μην παρακωλύεται το παιδαγωγικό έργο του σχολείου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες σε καμία περίπτωση δεν αποχωρούν από το σχολείο πριν τη λήξη του ωραρίου. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο γονέας/κηδεμόνας για να προσέλθει στο Σχολείο και να συνοδεύσει το παιδί στο σπίτι του, αφού προηγουμένως συμπληρώσει το σχετικό έντυπο (υπεύθυνη δήλωση). Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και τη Συντονίστρια Εκ/κού Έργου Εσωτερικό Κανονισμό της Σχολικής Μονάδας, εάν κάποιος γονέας/κηδεμόνας χρειαστεί, για ειδικό λόγο να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει εγκαίρως τη Διεύθυνση του Σχολείου και να συμπληρώσει σχετικό έντυπο όπου θα αναγράφονται οι λόγοι (υπεύθυνη δήλωση).

Οι εκπαιδευτικοί υποδέχονται τους μαθητές και τις μαθήτριες στην είσοδο του Σχολείου και οι γονείς/κηδεμόνες-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου προσέλευσης των μαθητών/μαθητριών δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στον χώρο του σχολείου κανένας επισκέπτης.

Οι γονείς/κηδεμόνες προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή των μαθητών και των μαθητριών, παραμένουν έξω από τις εισόδους του σχολείου, χωρίς να παρεμποδίζουν τη διαδικασία αποχώρησης. Κάθε καθυστέρηση στην προσέλευση των συνοδών δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών που παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα και παρεμποδίζει τη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών, το σχολείο δύναται να τροποποιήσει τη διαδικασία προσέλευσης/αποχώρησης ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η έκθεση γονέων και μαθητών στις καιρικές συνθήκες δίχως να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί των νηπιαγωγείων παραλαμβάνουν τους μαθητές στην είσοδο της/των τάξης/τάξεων του νηπιαγωγείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των νηπίων/προνηπίων δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Η αποχώρηση των μαθητών/τριών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου.

Αποχώρηση μαθητή/τριας από το σχολείο πριν τη λήξη του διδακτικού ωραρίου, γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά του (ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη γονέων ή κηδεμόνων, εξασφάλιση συνοδείας μαθητών με ευθύνη των γονέων)( παρ. 10, άρθρο 12, Π.Δ.79/2017, ΦΕΚ 109Α).

Αιτήματα γονέων για πρόωρη αποχώρηση ή καθυστερημένη προσέλευση μαθητών/τριών για λόγους ιατρικής υποστήριξης ή θεραπευτικής παρέμβασης, γίνονται δεκτά κατόπιν προσκόμισης σχετικής βεβαίωσης από δημόσιο φορέα, από την οποία προκύπτει με ακρίβεια η ανάγκη της ανωτέρω απουσίας καθώς και ο ακριβής χρόνος αυτής. Επισημαίνεται ότι τόσο ο φορέας που εκδίδει τη βεβαίωση όσο και ο φορέας υλοποίησης της θεραπευτικής παρέμβασης ή ιατρικής υποστήριξης , πρέπει να είναι δημόσιοι φορείς.

Η φοίτηση των μαθητών στα νηπιαγωγεία παρακολουθείται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, καταγράφονται οι καθημερινές απουσίες και καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα myschool, (ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) άρθρο 13 παράγραφος 1)

ΤΗΡΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ

Οι γονείς οφείλουν να τηρούν και να σέβονται το ωράριο του Νηπιαγωγείου. Να μην αργούν να τα φέρουν το πρωί και να είναι δέκα λεπτά πριν το τέλος στο σχολείο για να τα παραλάβουν.
Καλό είναι επίσης να αποφεύγεται η χωρίς λόγο απουσία των νηπίων. Το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου έχει μια συγκεκριμένη ροή και δεν πρέπει να διακόπτεται.

ΩΡΑΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΚΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

ΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ: ΑΠΟ 8:15 ΕΩΣ 8:30  ΩΡΑ ΛΗΞΗΣ ή ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 13:00

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

ΕΝΑΡΞΗ: 13:00

ΛΗΞΗ/ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 16:00

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ

Στις δραστηριότητες του Νηπιαγωγείου χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά, φυσικά και τεχνικά. Οι γονείς έχουν την υποχρέωση για την ασφάλεια των παιδιών τους να ενημερώνουν από την αρχή της χρονιάς τη Νηπιαγωγό για τυχόν ευαισθησίες, αλλεργικές αντιδράσεις και δυσανεξίες των παιδιών τους. Η Νηπιαγωγός έχει την υποχρέωση να ελέγχει το ιατρικό ιστορικό των παιδιών, να ενημερώνει τους γονείς και να είναι σίγουρη ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι δερματολογικά ελεγμένα και μη τοξικά.
Τα νήπια να μην έρχονται στο σχολείο όταν είναι άρρωστα με πυρετό, έχουν ιώσεις ή μεταδοτικές ασθένειες. Η Νηπιαγωγός να ενημερώνεται για τυχόν προβλήματα υγείας του νηπίου.
Να γίνεται πολύ συχνά έλεγχος στο κεφαλάκι των νηπίων για ψείρες, ιδιαίτερα αν το παιδί ξύνει συνεχώς το κεφάλι του. Αν βρεθούν ψείρες να ενημερώνεται αμέσως η νηπιαγωγός και να εφαρμόζεται φαρμακευτική αγωγή. Το παιδί να επιστρέφει στο σχολείο μόνο όταν απαλλαγεί από τα παράσιτα για να μην μολύνει και τους συμμαθητές του.
Προτείνεται επίσης τα νήπια να φορούν αθλητικά παπούτσια χωρίς κορδόνια για αποφυγή ατυχημάτων στο σχολικό χώρο.

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Το γεύμα των μαθητών/τριών παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους. Ο/η νηπιαγωγός στο ολοήμερο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, βοηθά και καθοδηγεί τους μαθητές ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που αφορούν στη διαδικασία του γεύματος και να εξυπηρετούνται αυτόνομα. Σε κάθε περίπτωση δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους μαθητές μέχρι να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης.

Τα νήπια να έχουν πάντα στην τσαντούλα τους το παγουρίνο τους, μια μικρή πετσετούλα, το πιρούνι και το κουτάλι τους, πάνω στα οποία να υπάρχει γραμμένο το όνομά τους. (Προσοχή όχι μαχαίρια, πλαστικά ή παιδικά).

Τα παιδιά πρέπει να αυτοεξυπηρετούνται. Σε περίπτωση ανάγκης θα επικοινωνούμε με τους γονείς.
Το μεσημεριανό φαγητό να μπαίνει μέσα σε μεταλλικό μπολ με καπάκι (όχι πλαστικό) για κανονικό φούρνο κουζίνας και αναγράφεται το όνομα του παιδιού και στο μπολ και στο καπάκι.
Οι γονείς που έχουν γράψει τα παιδιά τους στο προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δεν μπορούν να τα παίρνουν νωρίτερα από τις 16:00. Σε περίπτωση ανάγκης θα ειδοποιούνται οι Νηπιαγωγοί και θα υπογράφεται από τους γονείς σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Είναι πολύ σημαντικό για την πρόοδο του παιδιού να υπάρχει καλή συνεργασία ανάμεσα στους γονείς και τη νηπιαγωγό. Οι γονείς δεν πρέπει να διστάζουν να συζητάνε με τη νηπιαγωγό για οποιαδήποτε αλλαγή που βλέπουν στη συμπεριφορά του παιδιού τους, αλλά και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους από κοινού, έτσι ώστε να κατανοήσουν και οι γονείς και η νηπιαγωγός καλύτερα τα παιδιά.
Στα πλαίσια λοιπόν της συνεργασίας γονέων και νηπιαγωγού θα γίνονται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και όποτε κρίνεται απαραίτητο ενημερώσεις με θέματα που αφορούν την πρόοδο των παιδιών.
Γονείς και νηπιαγωγοί έχουμε κοινό στόχο την πρόοδο και τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, γι’ αυτό και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον για το καλό των παιδιών.